23 лист. 2016 р.

Режим спортсмена СОН

Спортивний режим - що це?

Для того, щоб переступити до тлумачення того, з чого складається спортивний результат, я б хотів, в першу чергу, звернути увагу саме на режим спортсмена, який включає правильне і систематизоване харчування, повноцінний сон, час тренувань, час для відпочинку та ін.

Результат спортивних здобутків складається на 75% з режиму. Хто вважає, що головне - це саме тренування, він глибоко помиляється! Це все рівно що вважати, що врожай соняшника залежить тільки від ґрунту, в якому він росте.

Тоді уявіть ситуацію: рослина посаджена в хорошу землю, але їй не дали достатньо сонця, води..., результат, я думаю, очевидний (рослина просто не зростатиме), все те ж саме відбувається і з нашим організмом.


Успіх тренування залежить не тільки від його методики, а й від способу життя, від сотень дрібниць, що становлять наш побут. Тому кожен спортсмен повинен раціонально будувати своє життя, правильно чергувати тренування (роботу) та відпочинок – дотримуватися режиму дня спортсмена. Часто пізно ввечері я спостерігаю своїх спортсменів онлайн у соціальних мережах, тому й вирішив поділитися з ними інформацією.

 

СОН

Для повноцінної роботи органів і систем людини в умовах середньої завантаженості необхідно 7-8 годин сну. Чим міцніший сон, тим вища його ефективність. Однак, при великих фізичних навантаженнях, особливо в підготовчому періоді до змагань, потреба якісного сну збільшується, він має становити щонайменше 8-9 годин на ніч. Сон покращує спортивні результати, настрій і уважність. Сон – головний відновлювальний захід для спортсмена! Сон – життєва необхідність кожної людини!

 Пропоную наступні поради спортсменам, які допоможуть їм покращити майстерність завдяки збільшенню тривалості сну. 

Зробіть сон частиною вашого тренувального режиму. 

Провітрюйте кімнату перед сном. 

Лягайте спати і вставите в один час. 

Якщо відчуваєте сонливість вдень, трохи відпочиньте (навіть після короткого денного сну значно збільшується працездатність) це засіб захисту організму від перевтоми.

 Нестача сну негативно впливає на імунітет людини і робить наш організм більш уразливим для хвороб та інфекційних захворювань. Крім того, не достаток сну відображається  на концентрації уваги і мислення. Здоровий сон сприяє профілактиці різних захворювань, запобігає розвитку хронічної втоми, розсіяності, незібраності, замученого зовнішнього вигляду та ін.

І вкотре повторюю - сон спортсмена, що тренується, повинен тривати не менше 8 годин! Без нього не можливе відновлення сил та повноцінна підготовка до нового дня.

 

 

Як налагодити повноцінний сон!

Ваша поведінка протягом дня, а особливо перед сном, впливає на якість сну. Навіть кілька незначних коригувань в деяких випадках можуть докорінно змінити ситуацію.

Кілька корисних звичок допоможуть вам поліпшити сон:

Дотримуйтесь режиму сну. Лягайте спати та прокидайтесь в один і той самий час.

Створіть заспокійливу атмосферу. Тиха, темна, заспокійлива атмосфера та комфортна прохолодна температура в кімнаті сприятимуть сну. Увечері не вмикайте яскраве світло.

Приберіть девайси. Приберіть електронні пристрої, зокрема – телевізори, комп’ютери, смартфони вимикайте їх за 30 хвилин до сну. Спробуйте почитати книгу.

Стежте за раціоном. Уникайте великої кількості їжі перед сном. Дотримуйтесь здорового харчування протягом дня.

Тренуйтеся. Фізична активність протягом дня допоможе вам легше заснути вночі.

Використовуйте ліжко виключно для сну. Не їжте в ліжку, не дивіться телевізор і не працюйте. Також не лягайте спати, якщо не почуваєтесь сонним.

 


 З повагою, Юрій Шавиро керівник "Школа чемпіонів", заслужений тренер України.



11 коментарів:

  1. По новым исследованиям самый главный сон с 22-00 до 23-00 т.е. чтобы те самые "не менее 8 часов" попадали в этот промежуток времени.

    ВідповістиВидалити
  2. мне кажется лучше всего ложиться до 23.00

    ВідповістиВидалити
  3. Ирина Дзеверина6 січня 2012 р. о 10:26

    Я знала что сон важная составляющая здоровья, но не знала что так влияет на качество тренировок.
    Спасибо, Юрий Иванович, за полезную информацию)))

    ВідповістиВидалити
  4. Это касается не только спортсменов но также и тренеров!!

    ВідповістиВидалити
  5. Наш тренер никогда не спит - он медленно моргает!)))

    ВідповістиВидалити
  6. Недостаток сна отрицательно влияет на иммунитет человека и делает наш организм более уязвимым для болезней и инфекционных заболеваний. Кроме того, отражается на концентрации внимания и реакции!
    Если внимательно перечитать провести параллель то можно будет понять почему сейчас несколько ведущих спортсменов травмированы) спросите у них во сколько они ложатся спать)) и как соблюдают режим!!! Тренер прав!

    ВідповістиВидалити
  7. Читайте - читайте, может хоть один спортсмен задумается...

    ВідповістиВидалити
  8. да, режим - это всё!! жаль что многие не знают, или зная не соблюдают его!!!
    Я считаю что режим должен быть не только у спортсменов но и в любого человека, который чего-то хочет достичь в жизни, ведь режим - это дисцыплина, порядок в дествиях, а раз он есть... то цель будет достигнута!
    P.S Тренер всегда прав ;)

    ВідповістиВидалити
  9. после моего первого визита в спортзал у меня сложилось приятное впечатление, но после визита этой странички оно удвоилось :). Юрий Иванович учит не только борьбе, но и жизни. По поводу сна добавлю, что с 22 до 24 во время сна организм вырабатывает гормон мелатонина (убивает свободные радикалы, которые очень не нужны нашему организмику). Причем сон должен быть в темноте! Успехов Вам,Юрий Иванович и всем,кто стремится к здоровому образу жизни!

    ВідповістиВидалити
  10. Нанзи спят днем)))) прячут свое лицо за маской) наверное они постоянно сонные и плохо выглядят)

    ВідповістиВидалити