16 бер. 2017 р.

Як позбутися крепатури! Професійні поради.

 Зазвичай у новачків море позитиву від тренування триває рівно до ранку. Прокинувшись з болем в руках і ногах настрій у багатьох зникає. Знайома ситуація? Це і є крепатура! Відчуття невеликого болю в м'язах після фізичних навантажень - це добре, оскільки воно свідчить про те, що Ви не дарма працювали під час тренування.

Чому це відбувається? Наші м'язи звикають до одного стану, а коли ми їх починаємо активно розтягувати і напружувати - вони з всіх сил опираються. В результаті утворюються мікротравми - крепатура відноситься до мікротравм. Як відомо, будь-яке пошкодження, навіть найменше, спричиняє біль. Якщо врахувати, що до занять спортом включаються різні групи м'язів — біль поширюється на все тіло.

Чому болить не одразу? Адже, за ідеєю, біль повинен проявлятися відразу, а не спливати потім. Під час тренування, коли м'яз ще «тепленький», у ньому концентрується молочна кислота. З одного боку, вона притуплює біль, а з іншого – перешкоджає відновленню. Організму доводиться чекати, поки пошкоджене місце охолоне, тобто, поки не розщепиться молочна кислота. Тому крепатура і проявляється у всій своїй хворобливій красі наступного дня.

 Крепатура або ще багато хто називає біль у м'язах після тренування - дуже неприємне почуття, яке завдає маси незручностей. При цьому є методи, які допомагають позбутися неприємного болю у м'язах. Один із способів – нейтральний. Цілком і повністю покластися на природне перебіг і просто перечекати день-два-три, поки все не пройде само собою. Народний. Щоб попередити прояв крепатури, після тренування рекомендується розтягнути м'язи зробити так звану заминку, це знизить болючі відчуття в майбутньому. Також рекомендую теплу ванну або контрастний душ.

Щоб позбавитися крепатури, потрібно більше рухатися. Наприклад, після тренування, наступного дня зробити хоча б 20-30-хвилинну зарядку, наприкінці якої добре розтягнути м'язи. На початку м'язи сильно болітимуть, але в кінці розминки Вам стане набагато легше. Добре в цьому плані допомагають аеробні навантаження (ходьба, їзда велосипедом, плавання..). Відмінний результат дає масаж. Для більшої ефективності можна скористатися маззю, що зігріває. Зазвичай вони продаються в аптеках без рецепта.

 Пам'ятайте і про відпочинок. Здоровий сон якнайкраще допомагає організму відновлюватися. Необхідно спати мінімум 8 годин на добу, а при можливості ще близько 30 хвилин вдень.

 Всім гарних тренувань! 



9 коментарів:

  1. Сабом, спасибо за советы.

    ВідповістиВидалити
  2. есть еще одно хорошее средство-перед тем как ложитесь спать,выпить две таблетки обычного аспирина(ацетилсалициловая кислота).Реально поможет!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Согласен, можно принять "аспирин" или "ибупрофен" это может уменьшить болезненные ощущения. Но желательно не прибегать к препаратам - возможен побочный эфект - потеря выносливости! Если уж хочется принять - лучше перед этим проконсультироваться с врачем.
      И самое главное - прислушивайтесь к советам тренера.

      Видалити
  3. Я лично крепатуру снимала, приняв горячую ванну + массаж. Плюс еще Леветон ФОрте пила - через некоторое время проблема вообще ушла в прошлое.

    ВідповістиВидалити
  4. Главное через болевые ощущения делать разминочные упражнения и все пройдет за день, максимум полтора.

    ВідповістиВидалити
  5. Спасибо тренер, полезная статейка, особенно после треньки в среду. ))))

    ВідповістиВидалити
  6. надо просто нагрузиться на следующий день еще больше и все будет хорошо, но правда в первые 30 минут---оочень больно. А с крепатурой пресса что делать?

    ВідповістиВидалити
  7. Дуже цікава інформація, дуже добре допомагаэ гаряча ванна або інтенсивне тренування!)

    ВідповістиВидалити