30 черв. 2016 р.

Тренування в літній період!


Закінчився навчальний рік, сезон змагань. Попереду відпочинок.
Влітку, завдяки теплому клімату, сонцю, великій кількості вітамінів і великій кількості часу, проведеному на свіжому повітрі, діти починають особливо активно розвиватися і рости. І для спортсменів (і не тільки), дуже важливо в цей період правильно і ефективно використовувати вільний час, природні умови і особливості організму для накопичення фізичного потенціалу і зміцнення імунітету, який дозволить дитині бути активним протягом всього року.
Декілька порад від Юрія Шавиро для підтримки спортивної форми під час літніх канікул.

Незайвим буде у найспекотніший літній місяць взагалі припинити тренування – відпочити, відновитись. Ви відпочинете від тренувань і фізично і психологічно. Через місяць ви просто будете рватись до спортивної зали. Повернувшись на килим, ви на цьому драйві, швидко дійдете до колишніх результатів. Принаймні саме так має бути і буває.


Літом буде більш доречним підготувати тіло до майбутніх навантажень звичайною фізкультурою.
Особливості тренування в умовах жаркого літа.
Тренування в умовах підвищеної температури навколишнього середовища призводять до перенапруження всіх органів і систем організму. При цьому найбільше напруження відчувають серцево-судинна і терморегуляторна системи.
Під час тренувань в жаркий день температура тіла підвищується, частішає серцебиття (прискорюється 5-8 ударів на хвилину).

Кілька порад щодо тренувань у літній період:
Для охолодження тіла пийте воду, також можна розпилювати її на себе. Вода повинна бути кімнатної температури або трохи прохолоднішою. 
Рекомендую воду з лимоном, або зробити настоянку з м’яти. Якщо не пити воду, то людині загрожує тепловий удар і зниження енергії, яка надходить в клітини. В результаті м'язи не працюють належним чином.
Починайте з помірних навантажень. Так вийде пристосуватися до зміни температури.
Заняття спортом бажано перенести на свіже повітря. Тренуватися краще всього вранці, коли ще прохолодно. Можливо тренуватись і в прохолодні вечірні години.
Одягу має бути мінімум. Бажано  майка або футболка, труси або шорти, все з бавовняної тканини, яка добре вбирає піт. На ноги краще одягнути легкі кеди або степки.

Чим займатись в літній період!?
Більше часу проводьте на свіжому повітрі граючи в рухливі ігри (футбол, баскетбол).
На вулиці проводити бігову підготовку  (кроси, спринт, інтервальний біг). Займатися бігом можна в лісопарку, на вулиці, у дворі. Під час бігу важливим фактором є нерівності дороги. Звичайні прогулянки також дуже корисні для організму.
Наступний за популярністю навантажень у літній період – велоспорт.
Плавання у річці також добре розвиває тіло. Ще краще спробувати пограти у водне поло.
Виконуйте вправи по силовій підготовці (підтягування, віджимання),
Більше приділіть увагу вправам на розтяжку та гнучкість (махи ногами, наклони, шпагати).

Гігієна після тренування
Після проведення занять, спортсмени обов`язково повинні приймати душ.

Харчування при тренуваннях у літній період.
Загальновідомо, що в жаркий день апетит знижується, однак харчуватися регулярно все-таки треба! Їжу можна приймати невеликими порціями, але часто. У літній період бажано зробити акцент на споживання овочів і фруктів.
Приступати до тренування найкраще мінімум через 2-2,5 години після прийому їжі.
Після тренування слід приймати їжу, яка містить вітамін В1. Це можуть бути овочі, яйця або печінка.


Всім гарного відпочинку!

Немає коментарів:

Дописати коментар