3 трав. 2019 р.

Спортивні поради. Трикутник "тренер-дитина-батьки"!


Хто є головним в трикутнику «Тренер - Дитина - Батьки»?
Батьки дитини, яка займається спортом абсолютно точно можуть сказати: «Яких тільки тренерів ми не зустрічали!».
Дійсно, вже в перші роки занять спортом дитина зустрічає на своєму життєвому шляху самих різних тренерів: добрих і не дуже, ввічливих і грубих, що дарують дітям подарунки і ображають їх поганими словами. Всі тренери різні, у кожного з них свій підхід до дітей: професійний і не дуже.
Будь-який тренер може сказати наступне: «Ви б знали, яких тільки батьків я ні зустрічав ...». І це правда: тренер один, а батьків багато, і всі вони теж різні. Крім того, батьки часто пред'являють до тренера безліч вимог, відповідних власним вимогам до своїх дітей. Одні батьки бажають, щоб тренер ставився до їх дитині досить жорстко, «як до мужика». Інші, хочуть, щоб всі ніжні й ранимі куточки душі їхньої дитини були зрозумілі тренером, і його поведінка відповідала б «найвищому рівню розвитку дитини». 

Чи можливо відповідати всім вимогам? Звичайно, ні. Усім не догодиш, і це знає будь-який тренер. Точніше, будь-який більш-менш досвідчений. Тренери-новачки, випускники вузів, зазвичай намагаються якось підлаштуватися під батьків. Але дуже швидко розлучаються з цією ідеєю, приходячи до єдиного правильного рішення: просто починають бути собою.
Батьки, які намагаються давати поради тренеру, як потрібно поводитися з дітьми, як потрібно тренувати, як потрібно розмовляти, аналогічні порадам електрику із-за спин, який чинить розетку.

Батьки повинні довіряти тренеру і методам його роботи. Тренер - це професіонал, який пройшов психологічну та педагогічну підготовку, має за своїми плечима багатющий досвід роботи з різними дітьми.
Якщо батькам здається, що тренер в якомусь моменті не правий, слід як мінімум почекати, оцінити ситуацію не в самий момент а повністю. Не варто робити поспішні висновки і тут же наполягати на переведенні дитини до іншого тренера, або зовсім забирати з секції. Потрібно почекати хоча б пару тижнів. При необхідності - поговорити з тренером, спробувати розібратися в питанні. Висловіть свої занепокоєння і побоювання. Грамотний професіонал завжди зможе пояснити всі моменти, які здаються вам дивні.
Хто є головним в трикутнику «Тренер - Дитина - Батьки»? Якщо ми говоримо про тренування, то, звичайно, тренер. Віддаючи дитину в спортивну секцію, батьки повинні розуміти, що в цей момент вони втрачають частину свого магічного «я відповідаю за все, я вчу дитину всьому, я значу для дитини все».
У спортивному залі головним стає тренер. Саме він починає відповідати, вчити і значити.

Немає коментарів:

Дописати коментар