26 жовт. 2019 р.

Музей родинних професій у місті Івано Франківськ відвідали вихованці Школи чемпіонів.


Для «Школи чемпіонів» тхеквондо це не лише тренування та змагання! День відпочинку на Кубку України з тхеквондо тренери разом з учнями провели активно та насичено. Гуляючи містом відвідали визначні місця, піднялись на ратушу, скуштували смачні страви на центральній площі.

Користуючись нагодою привітали з днем народження заслуженого журналіста України – Романа Михайловича Фабрика. Роман Михайлович – почесний громадянин міста Івано-Франківськ, засновник «Музею родинних професій». Саме він започаткував перше місцеве телебачення в Івано-Франківську.




«Музей родинних професій» - унікальне місце. Девізом закладу є вислів: «Від плуга до комп’ютера». Експозиції музею розповідають про 150 професій, які впродовж останніх двохсот років опанували члени цієї української родини. Роман Михайлович збирав, реставрував, лагодив все власноруч. Попри свій поважний вік, а йому в наступному році виповниться 80 років, журналіст зустрічає нас у власному будинку, де і розмістився музей.

У спеціально побудованому приміщенні на власному подвір’ї знайшли свій притулок сотні інструментів, пристроїв, механізмів, апаратів, численні атрибути багатьох професій, предмети побуту, різноманітне домашнє начиння. Тут можна побачити плуг і старовинну прялку, керамічний посуд, художнє ткацтво і ковальські інструменти, давній пристрій для смаження кавових зерен. Кожен експонат має свою історію та цінність. Зібрати, каже Роман Михайлович було неважко, бо він – колекціонер по натурі. І зараз продовжує збирати дзвоники, маленькі книжечки, різні фотоапарати.

Власник музею розповів, що працював у журналістиці усе своє життя показав нашим спортсменам першу друкарську машинку та фотоапарат «Любітєль». Окрім преси, п’ять років працював в українському радіо, десять років був редактором обласного радіо в Івано-Франківську, 20 років –кореспондент Укрінформу.  

За освітою Роман Михайлович журналіст, але володіє ще щонайменше 20-ма професіями, які освоїв самотужки. До прикладу: кіномеханік, тракторист, режисер, ведучий, слюсар, сантехнік та інші. У скарбниці його здобутків десятки нагород та титулів. Історії від якої перехоплює дух і титанічна праця, що досягла визнання світового масштабу. Його багатогранність і глибока відданість своїй справі, віра, жага до життя надихає.  Почесний громадянин Івано-Франківська з трепетом розповідає історію своєї родини, роздумує над покликанням журналіста і щедро ділиться секретами успіху.

На завершення Роман Михайлович пригостив нашу команду смаколиками з власного подвір’я.


САЙТ МУЗЕЮ ТИСНИ 




















Немає коментарів:

Дописати коментар